Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor va fi ales conform Procedurii din Statutul pentru funcţionarea şi organizarea bisericii

În maximum 60 de zile, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trebuie să desemneze noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Conform statului Bisericii, ierarhul va fi ales prin vot secret, dintr-o listă de candidaţi care poate include între două şi şase nume. Procedura de alegere a ierarhilor în Biserica Ortodoxă Română este legiferată de articolele 126 şi 130 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii. În conformitate cu acest statut, eligibil pentru „slujirea, vrednicia şi răspunderea de arhiepiscop este oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, precum şi oricare arhimandrit ori preot văduv prin deces, care îndeplineşte condiţiile canonice, este doctor sau licenţiat în Teologie şi s-a distins prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc”. Respectându-se aceeași procedură, Sinodul Mitropoliei Moldovei va stabili o listă iniţială de doi candidaţi. În urma consultării reprezentanţilor Arhiepiescopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lista poate fi consultată cu alţi doi candidaţi şi apoi este înaintată Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Sinod își rezervă dreptul de a completa lista candidaţilor cu încă două persoane. Apoi, lista de candidaţi formată din două până la şase persoane va fi supusă la vot. Alegerea iararhilor se face prin vot secret, de către Sfântul Sinod, în termen de cel mult 60 de zile de la vacantarea funcţiei. La şedinţa de alegere trebuie să participe cel puţin trei sferturi dintre membrii Sfântului Sinod, iar pentru validarea alegerilor este nevoie de votul a două treimi din totalul membrilor prezenţi. Sfântul Sinod este format din Patriarh şi toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii vicari patriarhali, episcopii vicari şi arhiereii vicari în funcţiune. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost condusă timp de aproape 30 de ani de ÎPS Pimen, care a încetat din viaţă pe 20 mai 2020. Înmormântarea ierarhului a iscat multe controverse în spaţiul public, pentru că s-a desfăşurat în timpul stării de alertă, cu mii de oameni.
E dificil de spus cine are cele mai mari şanse în momentul de faţă. Favoritul local, care va fi probabil şi cel ales de Adunarea eparhială, este Damaschin Dorneanul, episcopvicar, ce a realizat multe dintre sarcinile lui IPS Pimen odată cu îmbătrânirea acestuia. Damaschin Dorneanul nu ar fi în mod normal pe liste, nefiind episcop plin, dar există o prevedere în sinod care-l include automat în rândul celor eligibili. Episcopii-vicari şi arhiereii vicari de la eparhiile vacante sunt înscrişi, de drept, în lista ierarhilor eligibili pentru alegerile în vederea ocupării scaunelor chiriarhale de la eparhiile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea, se precizează în Statutul BOR. Un alt nume vehiculat este cel al Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, căruia, spun surse din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, i s-a promis de mult timp o episcopie pe care acesta să o conducă, atunci când va fi momentul.
Alte surse explică faptul că, deşi PS Damaschin Dorneanul pleacă cu cele mai mari şanse pe plan local, acesta va trebuie să treacă de votul Sfântului Sinod, care ar putea să prefere pe cineva din exterior, care să nu aibă legături şi diferite înţelegeri sau favoritisme la nivel local. Acest argument s-ar putea să fie unul foarte important, mai ales ţinând cont de faptul că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este una dintre cele mai bogate din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Un caz similar a fost şi la Huşi, după  PS Corneliu Bârlădeanu a fost adus PS Ignatie, care nu provenea din rândul episcopilor din Moldova creditaţi cu şanse. În orice caz, cele mai multe surse consultate de către „Ziarul de Iaşi“ anticipează faptul că în faţa Sfântului Sinod vor ajunge patru nume, maximum posibil, dar că cele mai mari şanse le are un episcop din exteriorul Mitropoli ei Moldovei şi Bucovinei, care să fie atât pe placul Patriarhului Daniel, cât şi al IPS Teofan.
Sâmbătă, în data de 11.07.2020  va avea loc o întâlnire la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași, unde se va discuta despre alegerea unui nou Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ședinta Sfântului Sinod va fi stabilită la o dată între 28 iunie si 18 iulie, când se împlinesc cele 60 de zile de la vacantarea poziției. „Mitropolia Moldovei şi Bucovinei discută sâmbătă, propunerile pentru viitorul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în locul lui IPS Pimen Suceveanul, iar pe 21 iulie 2020, la Bucureşti, Patriarhia Română şi Sinodul Bisericii Ortodoxe Române vor vota şi numi noua faţă bisericească care va conduce Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților”. (stiridinbucovina.ro)
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here