Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Metodele generalului în rezervă Ionel Oprea nu sunt pe placul personalului sanitar al Spitalului Județean Suceava. „Dacă voiam să mărșăluim în șir, ne făceam soldați, nu medici”, i-au spus ei ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Medicii, asistentele și infirmierii sunt obligați să facă duș nu doar acasă, ci chiar înainte de a intra în clădirea Spitalul Județean Suceava. Regula a fost impusă de noua conducere militară a spitalului. „Numai că aceste dușuri de grup nu sunt în spital, ci vor fi amenajate în curte. Între dușuri și vestiar e un spațiu. Suntem puși de conducerea militară să mergem goi prin curte, după ce facem duș”, susţin cadrele mediale, citate de ziarul Libertatea.

Generalul Ionel Oprea: „Le-am adus o instalație profesională de decontaminare pe care probabil nu o vor folosi”

– Domnule Oprea, o parte dintre cadrele medicale reclamă faptul că vor trebui să facă duș în curte și să meargă apoi dezbrăcați până în vestiar!

– Am adus aici o instalație militară profesională de decontaminare biologică și chimică. Este o mașină pusă la dispoziție de Regimentul de la Huși și pe care o folosește armata. Pot intra la duș 14 persoane o dată și asigură o spălare rapidă și eficientă.

– Și se află în curte, mai departe de vestiare?

– Este adevărat că le afectează un pic intimitatea, este pusă pe circuitul COVID, le asigură o decontaminare sigură, dar din câte cred eu nu o vor folosi foarte mulți. Cadrele medicale au ca alternativă și dușurile din interior, de la cabinete, dar acolo vor trebui să stea la coadă, să se aștepte fiecare pe fiecare. Le-am spus că pot să procedeze cum vor dori, cu condiția să respecte regulile de dezbrăcare, de decontaminare, de îmbrăcare și să respecte circuitele. Numai așa vor putea intra și ieși din spital… Să nu uit, trebuie să sosească de la Arad și tunurile de dezinfectare, prin care vor trebui să treacă.

– Care este atmosfera acum în spital?

– Vreau să vă spun că tocmai am redeschis noile circuite. Dacă vor fi respectate aceste circuite și dacă toată lumea va purta echipamentul de protecție în funcție de zona în care lucrează, riscul de contaminare al cadrelor medicale va fi eliminat. Cred că după 14 zile, când vor ieși din izolare sau tratament cei suspecți sau infectați, spitalul va avea o echipă medicală sănătoasă. Fără disciplină orice luptă cu acest virus este pierdută din start. Eu îmi doresc doar să-mi termin cu bine această misiune și să mă întorc acasă, la pensia mea. Nu am venit aici după nici o medalie.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat:

Vreau să fie foarte clar: spitalul de la Suceava nu a fost MILITARIZAT, nu a trecut în subordinea MApN, nu a fost transformat într-o cazarmă, iar personalului medical de acolo nu i s-a cerut să transforme în soldați care să execute fără crâcnire ordinele.

Situația de la Spitalul din Suceava poate fi văzută ca aceea a unei nave surprinsă de o furtună catastrofală. Nava s-a lovit de stânci și a început să ia apă, se află în derivă, fără motoare, fără cârmă, fără căpitan, iar la posturi cu mai puțin de 10% dintre marinari. Peste toate acestea, la bordul navei se manifestă mocnit și un incendiu.

Misiunea lor este clară: salvarea spitalului, protejarea sănătății celor care, deși epuizați și copleșiți, își fac datoria cu eroism și devotament, și, cel mai important, salvarea pacienților.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here