Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

(FOTO) Explicația pentru luminile misterioase văzute pe cer în această perioadă
Mai multe persoane, din mai multe localități ale țării, și din mai multe locuri pe glob,  au postat filmulețe sau mesaje pline de îngrijorare cu privire la un fenomen apărut pe cer.

Lumini misterioase văzute pe cer în  Piatra-Neamț, zona Mărăței

Multe globuri luminoase se pot vedea noaptea și oamenii încearcă să le ofere o explicație, folosind scenarii mai mult sau mai puțin veridice. Părerea unora este că sunt drone, invazie de extratereștri, alții consideră că sunt dispozitive de tehnică militară sau supraveghere a populației. După un studiu al presei internaționale vă putem comunica cea mai plauzibilă explicație care, cu excepția „poluării luminoase” a spațiului cosmic, nu ar trebui să ne îngrijoreze.
Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX și Tesla, a lansat Starlink, o constelație de sute de sateliți lansați până acum, cu intenția de a atinge numărul de 1500 de sateliți lansați până la finele anului 2020. Primii 60 de sateliți au fost lansați pe 24 mai 2019, iar al cincilea set de sateliți a fost lansat cu succes în februarie 2020. Compania a primit aprobare să lanseze 12.000 de sateliți în total și nu pare să se oprească doar la atât, ci să se ajungă la 42.000 de sateliți.
Sateliții din constelație sunt mici și sunt lansați pe orbita joasă a Terrei, funcționând în combinație cu transceivere terestre. Compania are, de asemenea, în intenție să vândă o parte dintre sateliți în zona militară, științifică sau de explorare.
Începând cu data de 18 martie 2020, SpaceX a lansat 362 de noi sateliți Starlink iar lansarile în spațiu ar urma să aibă loc o dată la 2 săptămâni până la finele anului 2020.
Scopul acestor lansări de sateliți este acela de a îmbunătăți și dezvolta rețeaua de internet a planetei.
(FOTO) Explicația pentru luminile misterioase văzute pe cer în această perioadă
FOTO: www.extremetech.com
Comunitatea astronomică a primit cu nemulțumire acest proiect. S-a afirmat că numărul mare de sateliți va bloca vizibilitatea spre stele, iar luminozitatea generată de aceștia va avea un impact major în ceea ce privește observarea științifică a spațiului cosmic. Efectul luminos este dat de faptul că lumina Soarelui se reflectă în panourile solare ale sateliților. Cu toate acestea, compania condusă de Elon Musk susține că impactul va fi minim.
(FOTO) Explicația pentru luminile misterioase văzute pe cer în această perioadă
Racheta SpaceX Falcon 9 care a lansat 60 de noi sateliți Starlink satellitespe orbită de la Cape Canaveral Air Force Station, Florida pe 17 februarie 2020.

Sursa: Ziar Piatra Neamt

Mai multe despre proiectul Starlink
Preluare de pe digi24.ro
Compania spaţială californiană SpaceX a lansat luni alţi 60 de sateliţi în cadrul constelaţiei sale Starlink pentru furnizarea de internet de mare viteză din spaţiu, un serviciu conceput pentru a acoperi cu prioritate zonele izolate sau slab conectate de pe glob, scrie Agerpres.
O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la Cape Canaveral la ora 21:19 (2:19 GMT), conform unei transmisii în direct a lansării de către SpaceX. La circa o oră de la lansare, cei 60 de sateliţi au început să fie eliberaţi la o altitudine de 290 de kilometri deasupra nivelului mării, urmând să ajungă ulterior pe orbită operaţională, la 550 kilometri.
Dacă plasarea pe orbită se dovedeşte un succes, constelaţia SpaceX va număra aproximativ 180 de sateliţi, după două lansări de câte 60 de sateliţi, anul trecut (câţiva dintre primii sateliţi lansaţi s-au defectat).
Planet Labs, o companie cu sediul în San Francisco, care fotografiază în fiecare zi tot Pământul la rezoluţie înaltă, are aproximativ 140 de sateliţi activi pe orbită, cea mai mare constelaţie activă în acest moment.
SpaceX foloseşte lansatoarele Falcon 9, care sunt reutilizabile, şi a prevăzut o cadenţă de lansare inedită: compania are în plan încă două lansări până la sfârşitul lunii ianuarie. Un responsabil al SpaceX a declarat în septembrie că speră să realizeze două lansări pe lună în 2020, un ritm pe care compania nu a dovedit deocamdată că este capabil să îl susţină, tehnic sau financiar, notează AFP.
În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite până la 42.000 de sateliţi, cifră total ipotetică în acest moment.
SpaceX a reiterat luni că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după încă 22 lansări.
În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.
Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce vor fi desfăşuraţi de pe lansator, ei vor urca uşor, prin propria propulsie, timp de până la patru luni, pe orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.
Sursa: https://www.digi24.ro/
Puncte luminoase pe cerul nopţii
Altitudinea relativ redusă de 550 kilometri ar trebui să permită un timp de răspuns mai rapid în comparaţie cu sateliţii de telecomunicaţii tradiţionali, care se află pe orbita geostaţionară, la 36.000 kilometri. Acest timp redus este crucial pentru jocuri video online sau conversaţii video.
Configuraţia de pe cer trebuie să fie suficient de densă pentru ca mai mulţi sateliţi Starlink să fie întotdeauna în linie directă cu abonatul. SpaceX nu a dezvăluit un preţ sau o metodă de abonament, însă terminalul de recepţie ar trebui să aibă o antenă plată de dimensiunea unei cutii de pizza, notează AFP.
Cea mai profitabilă piaţă nu o reprezintă utilizatorii de internet din oraşe şi zone care sunt deja bine conectate la internet prin fibră sau cablu, ci regiuni slab conectate sau unde viteza este redusă, rurale, deşertice şi chiar oceanice.
Lansarea primului ciorchine de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece ”trenul” de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine. Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer ”pătat” va împiedica observaţiile astronomice.
După cântărirea acestor critici, Elon Musk a recunoscut legitimitatea lor. Unul dintre cei 60 de sateliţi lansaţi luni are o structură diferită, astfel încât să reflecte mai puţină lumină.
”SpaceX nu a liniştit încă astronomii”, a declarat Laura Seward Forczyk, analistă în domeniul sectorului spaţial. Va fi nevoie de câteva zile pentru a compara această nouă versiune a sateliţilor Starlink cu cea anterioară.

OneWeb este cealaltă companie avansată care furnizează un nou internet în bandă largă din spaţiu. Compania intenţionează să acopere Arctica cu o viteză foarte mare (375 gigabiţi pe secundă) deasupra paralelei 60 până la sfârşitul anului 2020, cu o acoperire de 24/24 ore la începutul anului 2021.

OneWeb are în prezent doar şase sateliţi, însă se pregăteşte să lanseze aproximativ 30 de sateliţi de fiecare dată, cu un obiectiv final de 650. Şi în acest caz, compania va trebui să demonstreze că are capacitatea financiară să facă această dificilă investiţie iniţială, notează AFP.

Sursa: https://www.digi24.ro/

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here