Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Făurar se-nghesuie să iasă din Iarnă şi cu un statut incert, bate temător la porţile zâmbitorului Mărţişor, căci nici zăpadă nu prea avut pe tălpile-i îngheţate, nici ger în barbă.
La Putna, am ajuns în după-amiaza zilei de 15 de Făurar într-o sâmbătă liniştită ca însăşi comuna care ne-a primit tăcută la sânu-i. Însoţit  de Iulian şi Bogdan (Jurnal FM), am păşit pe lespedea Mănăstirii, făcându-ne loc printre credincioşii ce veneau la Vecernie şi printre ultimii turişti care nu se dădeau duşi din ograda, Ierusalimului Neamului Românesc. Doar Măria Sa, Sfântul Ştefan cel Mare, vorbea Liniştii care sta în genunchi sub dealurile învăluite în ceaţa lăptoasă a amurgului.

Emoţii la instalarea aparaturii căci aveam a sta de vorbă, cu însuşi Înaltpreasfinţitul Nicolae Condrea, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi.  În sală a apărut ÎPS Nicolae Condrea, jovial, plin de Lumină fiind gata să stea de vorbă cu noi, să stea la taifas aşa cum stăteau odinioară oamenii buni, aşezaţi sufleteşte.

Şi a-nceput a se derula o poveste frumoasă despre copilărie, despre Bucuria de a te juca desculţ pe malurile bătrînului Tomis, atins pe frunte de razele blânde, ori aprige ale soarelui dobrogean. Aşa a crescut micul Nicolae, ocrotit de dragostea unor părinţi, bunici cu frică de Dumnezeu.
Ne-a povestit ÎPS Mitropolit Nicolae  despre anii de şcoală, despre plăcerea pentru materia Fizică, despre dorinţa de a fi un om practic,chiar şi atunci când a simţit Chemarea, când a simţit în sufletu-i pământ rodnic, cum încolţeşte dorinţa de a-L urma pe Hristos pentru că bobul de grâu trebuie să moară pentru a da rod şi cel care-L urmează pe Dumnezeu, trebuie să moară pentru materie.

Răspunsurile ÎPS Mitropolit Nicolae, la întrebările noastre modeste, au fost adevărate Omilii, au fost învăţături şi poveţe pe care le regăsim la Sfinţii Părinţi. Ne-a mai povestit despre preoţii, enoriaşii pe care-i păstoreşte, despre nevoile creştinului de astăzi şi despre bucuria cu care credincioşii români din America păstrează sufleteşte legătura cu maica România, păstrează portul românesc, duminica la Biserică şi la manifestările cultural-spirituale cu caracter românesc.

,, Este cu adevărat principala preocupare pastorală a noastră, în America şi sfatul cel mai potrivit către părinţi în încercarea de a ne păstra copiii în Biserică şi de a-i educa creştineşte este să trăiască ei înşişi, creştineşte”, a spus ÎPS Sa despre cum trebuie să avem grijă de tinerii asaltaţi de fel şi fel de provocări în timpurile acestea.
Interviul realizat cu Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a fost o redescoperire a bucuriei de a vedea o altă lume, prin prisma duhovnicească a unui om care oferă, cu blândeţe dar fermitate, binecuvântările, harurile Dumnezeului Cel Viu şi bine a mai spus, distinsul interlocutor că ţinta finală este Învierea şi rolul preoţilor este acela de a duce Biserica în Lume nicidecum lumea în Biserică.
A îndurat cu stoicism ÎPS Sa, întrebările noastre simple pe timpul celor 50 de minute care au trecut ca gândul corectându-ne uneori, oblojind cu blândeţe duhovnicească, emoţiile inerente.
La finalul interviului cu adevărat cald şi duhovnicesc, ne-am bucurat că acest Om al Lui Dumnezeu, s-a simţit bine Acasă. Acasă în Dobrogea, în Muntenia, în Ardeal, în Bucovina locurile pe unde odinioară, Dumnezeu umbla desculţ.
A urmat binecuvântarea arhierească asupra capetelor noastre și ne-am strâns bruma de aparate.
Întunericul coborâse peste pleoapa Putnei şi doar Mănăstirea mai lumina în noapte, veghind asupra noastră prin rugăciunile şi cântările călugărilor care se grăbeau spre a-L sluji pe Dumnezeu.
Am păsărit Putna tăcuţi, păstrând în suflet amintirea unei frumoase întâlniri, unei frumoase comuniuni spirituale. Fiecare vorbea în suflet pentru el şi doar zgomotul maşinii rulând pe şoseaua umedă ne amintea că timpul curge prea repede în urmă-ne.
     Mulţumesc bunului Iulian Tocu, priceputului Bogdan Ion, întregii echipe care a lucrat la material.
                  Foto: Mănăstirea Putna
                              Cu bucurie,
                                                 Iulian Iustin Melinte – Jurnal de Rădăuţi
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here