Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Octavian Cotescu s-a născut pe 14 februarie 1931, la Dorohoi, în judeţul Botoşani, iar numele lui era, de fapt, Octavian Coteţ. Tatăl său, Ilie Coteţ, lucra la CFR, pe când mama, Anastasia Lazăr, era casnică. În copilăria viitorului actor, tatăl a fost nevoit să se mute cu munca la Iaşi, aşa că au ajuns toţi în pavilioanele CFR din cartierul Copou. Cotescu n-a fost apropiat de bunicii paterni, locuitori ai comunei Miroslava din acelaşi judeţ, însă vara se ducea cu mama şi cu sora lui, Mioara, cu trei ani mai mică, la Botoşani, la bunicii materni.
Între 1938 şi 1942, a urmat cursurile Şcolii primare de pe Strada Toma Cozma din Iaşi şi, din clasa a VI-a, a studiat, de asemenea, la Conservatorul de artă dramatică, la clasa actriţei Gina Sandri Bulandra, sora actorului Tony Bulandra.

În 1943, Octavian pleacă alături de mamă, soră și bunicii materni la Timișoara. Liceanul Octavian Coteț se înscrie în 1944 la Liceul Militar din Timișoara, ajungând apoi la cel de la Pitești din cauza schimbărilor din învățământ. Revine un an mai târziu să-și termine cursurile la Liceul din Iași, timp în care pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, împreună cu doi colegi: Petrică Gheorghiu și viitorul bariton Dan Iordăchescu.
În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași. A fost repartizat la Teatrul Municipal din București. Este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare.

În anii ʼ60, era asistent la IATC și se îndrăgostește iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja. Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea Valeriei Seciu. După ce aceasta a absolvit institutul, în1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani și curând a decis să intre în monahism, iar este călugăr la Muntele Athos.

Octavian Cotescu a murit pe 22 august 1985, la 54 de ani, în Bucureşti, însă cauza n-a fost făcută publică.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here