Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Unul din cei mai longevivi actori români de teatru şi film, Florin Piersic, s-a născut acum 84 de ani, la 27 ianuarie 1936 la Cluj-Napoca. Din părinţi bucovineni (mama sa fiind originară din Valea Seacă, iar tatăl, Ştefan Piersic, medic veterinar de profesie, originar din Corlata)  Florin Piersic îşi va petrece o parte a copilăriei sale la   Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi la Cernăuți, unde tatăl său a obţinut un post în anul 1941 și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 – Colegiul Național Emil Racoviță de astăzi.
Despre copilărie, anii de şcoală, actorul spune printre altele : ”La şcoală, profesorul de matematică îmi spunea ciocoflender, dar nu într-un sens bun, el, de fapt, mă făcea tâmpit pentru că nu mă pricepeam deloc la calcule”. Din acea perioadă a vieţii, lui Piersic i-a rămas termenul de ciocoflender, pe care îl foloseşte pentru a-şi alinta admiratorii.
Florin Piersic s-a înscris  la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (azi, UNATC), examenul de admitere fiind susţinut în faţa unei comisii din care făceau parte Marietta Sadova, Ana Barcan, George Vraca şi Costache Antoniu.  A absolvit Institutul, în anul 1957, avându-i drept colegi de promoţie pe Leopoldina Bălănuţă, Ica Matache, Gheorghe Popovici Poenaru, Anatolie Spânu şi Liviu Crăciun.

Joacă în nenumărate spectacole de teatru şi film. În teatru a debutat pe scena Teatrului Nationaldin Bucuresti obtinand rolul titular in Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimista, Oameni si soareci sau Orfeu în Infern, Act venețian, Zbor deasupra unui cuib de cuci şi multe altele. În cinematografie debutul s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb. Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea şi Mărgelatu. A jucat în peste 60 de filme.
De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit titlul de „Cetatean de Onoare” al mai multor orase precum: Bacau, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucuresti sau Galati.
La 10 decembrie 2012, prin decretul presedintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetatenia Republicii Moldova. Florin Piersic a adresat o scrisoare presedintelui moldovean motivand solicitarea prin faptul ca acolo este primit foarte bine de oameni si se simte iubit, iar tatal lui a activat, in calitate de medic veterinar, atat in Bucovina cat si in Basarabia (la Cernauti, respectiv Soroca).
          LA MULŢI ANI !
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here