Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
La nu mai mult de 12 km nord, de municipiul Suceava, în apropierea pădurii Dragomirna, opreşte-te călătorule şi păşeşte cu smerenie şi sfială în Mănăstirea Dragomirna.
Mănăstirea Dragomirna este un complex mănăstiresc fortificat din România, construit în perioada 1602-1609 în satul Mitocu Dragomirnei din comuna omonimă de către mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. Biserica Manastirii Dragomirna are hramul Pogorârea Sfantului Duh, sărbătorit în duminica de la 50 de zile dupa Paşti.
Ca multe din bisericile construite în secolul al XVI-lea şi această Biserică este construită în formă de navă. Ea se deosebeste totuşi de acestea printr-o absidă poligonală în partea de vest. Edificiul lăcaşului de cult are o structură îngustă şi alungită, înălţimea clădirii fiind excesivă în raport cu lungimea sa. El se remarcă prin dimensiuni: lungime de 35 m, lăţime de aproximativ 9, 5 m şi înalţime de aproximativ 42 m.
Dragă călătorule, dacă vei păşi pe aceste meleaguri, vei vedea că biserica din Mănăstirea Dragomirna este construită din piatră, având un soclu din bucăţi mari de piatră cioplite, asezate în trepte. Faţadele bisericii sunt lucrate din piatră brută, pe când pilaştrii cu rol decorativ sunt alcătuiţi din blocuri de piatră cioplite şi şlefuite.
 Deşi este o biserică ortodoxă, ancadramentele uşilor şi ferestrelor sunt de factură gotică. În biserică se poate intra prin două uşi amplasate pe faţadele laterale ale pridvorului. Portalul de intrare în biserică are un ancadrament din piatră cioplită şi este terminat în acoladă. Interiorul este compartimentat în patru încaperi: pridvor, pronaos, naos şi altar. Încăperile sunt înălţate treptat de la pridvor şi până la altar.
          Ctitorie
În secolul al XVI-lea, pe locul unde se întinde astăzi satul Mitocu Dragomirnei şi Mănăstirea Dragomirna erau niste vechi selişti pustii, satul Dragomireşti şi „locul pustiu Unguraşii”.
Mănăstirea Dragomirna este menţionată pentru prima dată într-un document din 4 septembrie 1605 prin care a primit danii de la marele logofat Lupu Stroici. Într-un document din 20 august 1616 se menţionează faptul că biserica cea mică a fost ctitorită de mitropolitul Anastasie Crimcovici, de marele logofăt Lupu Stroici şi de soţia lui, Pascalina. Urmaşii logofătului Stroici menţionau la 22 august 1641 ca Mănăstirea Dragomirna a fost construită de Lupu Stroici şi de mitropolitul Anastasie Crimca.
Anastasie Crimca a zidit biserica mare a Mănăstirii Dragomirna, cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”, una dintre cele mai de seama creaţii arhitectonice ale Evului Mediu românesc. Aceasta a fost finalizată şi sfinţită în anul 1609. Ca urmare a vremurilor tulburi din primele decenii ale secolului al XVII-lea, în anul 1627 domnitorul Miron Barnovschi-Movilă a înconjurat Biserica Mănăstirii Dragomirna cu ziduri de apărare masive şi înalte. Mănăstirea Dragomirna a căpătat astfel aspectul unei fortăreţe, având la colţuri patru turnuri de apărare, iar la mijlocul laturii sudice un turn-clopotniţă înalt.

    Dacă ajunge dragă călătorule, prin Ţara de Fagi, ieşind din Suceava în drumu-ţi spre Rădăuţi, fă-o la dreapta şi du-te la Mănăstirea Dragomirna : îţi vei lua de aici doza de putere, de spiritualitate şi linişte sufletească, necesară purcederii spre înaltul obcinilor.
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here