Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava prin directorul acestei instituţii, Dr. Liliana Grădinaru, a lansat un comunicat în care se aminteşte populaţiei despre Campania de vaccinare anti-HPV (Human Papiloma Virus), lansată de Ministerul Sănătăţii, în luna ianuarie. În comunicat se specifică faptul că părinţii/tutorii legali vor face solicitare scrisă către medicul de familie pentru vaccinare gratuită.
Infectia cu Human Papilloma Virus (HPV) este unul dintre factorii de risc implicati in aparitia cancerului de col uterin. Infecţia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai cunoscută infectie virală cu transmitere exclusiv sexuală. Se estimeaza că cel putin 50 % dintre adulţii activi sexual au avut o infecţie cu HPV. Dobandirea infecţiei cu HPV este strâns legată de comportamentul sexual. Frecvenţa infectiei cu HPV creşte cu numarul de parteneri sexuali şi cu debutul timpuriu al activitaţii sexuale. Femeile care lucrează ca prostituate sunt expuse unui risc major de infectare cu HPV. Acidul dezoxiribonucleic (ADN) al HPV a fost evidenţiat la 1,8 % dintre femeile active sexual in populatia generala si la 15,8 % din prostituate.

   Iată Comunicatul emis de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava :
COMUNICAT DE PRESĂ
     Ministerul Sănătății a inițiat în această lună Campania de vaccinare anti-HPV (Human Papiloma Virus), vaccinare inclusă în Programul Național de Vaccinare – Vaccinarea grupelor populaționale la risc.
Vaccinarea gratuită se realizează la solicitarea părinților / reprezentanților legali care vor formula o cerere la medicul de familie. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vârstă de 11-14 ani, părinții urmând să decidă individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.
HPV este abrevierea pentru Human Papiloma Virus, un virus comun, care afectează opt din zece adulți. Infecția cu virusul HPV este pe locul doi în lume ca și cauză a cancerului, unul din trei cazuri noi de cancer la nivel mondial fiind atribuite infecției persistente cu HPV.
Infectia cu virusul papiloma este direct răspunzătoare de producerea cancerului de col uterin. Infecția cu HPV poate fi asociată nu doar cu cancerul de col uterin, ci și cu alte tipuri de cancer: vulvo-vaginal, anal, chiar și oro-faringian.
În marea majoritate a cazurilor, infecțiile cu HPV sunt asimptomatice și nu progresează într-o boală clinică. Infecția persistentă cu HPV poate evolua până la apariția leziunilor precanceroase, considerate precursoare ale cancerului. Infecția cu HPV nu se poate trata.
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea și incidența cancerului de col uterin (3.300 de cazuri noi și 1.700 de decese).
Virusul Papiloma Uman este un virus cu numeroase tulpini, fiind descoperite până acum 100 de genotipuri, unele dintre acestea având un potențial oncogen deosebit de mare.
Vaccinul disponibil acoperă în acest moment 90 % din totalul tulpinilor oncogene, adică producătoare de cancer. Vaccinarea este cea mai tipică acțiune de prevenție pe care o avem la dispoziție, evitând astfel suferințe fizice și psihice imense. Vaccinul ajută la prevenirea tipurilor de cancer și afecțiunilor asociate cu HPV pentru 9 tipuri de tulpini oncogene.
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a distribuit medicilor de familie primul lot de vaccin anti-HPV, destinat vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anii 2017-2018.
În cursul anului 2020 se vor distribui și dozele necesare vaccinării fetelor pentru care s-au depus cereri în anul 2019.
Recomandăm părinților / reprezentanților legali ai fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani să se adreseze medicului de familie pentru a depune o cerere scrisă privind solicitarea vaccinării. Studiile arată că opt din zece persoane active sexual vor fi infectate cu cel puțin o tulpină a virusului, pe parcursul vieții. Solicitând vaccinarea, fetele pot fi protejate înainte de expunerea la virus.
                                                               DIRECTOR EXECUTIV, Dr. Liliana GRĂDINARIU
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here