Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Vă propunem astăzi să cunoaştem un Om pentru care slova înseamnă Bucurie, Înalt şi Adânc, şi mai înseamnă slova pentru scriitoarea Carmen Pasat, datorie….a dumneaei către Dumnezeu care a înnobilat-o cu acest talant, cu  acest har.
Am rugat-o pe scriitoarea Carmen Pasat să ne povestească câte ceva din viaţa ei de dascăl, din activitatea dumneaei literară.
Jurnal de Rădăuţi: Sărutmâna stimată doamnă Carmen Pasat ! La mulţi ani, din partea Jurnalului de Rădăuţi! Am observat că urmăriţi publicaţia noastră şi chiar sunteţi activă, citindu-ne. Vă mulţumim frumos!
Carmen Pasat: Bună ziua! Va mulțumesc  frumos și vă întorc urarea de bine și sănătate! Urmăresc  Jurnalul pentru că mă ancorează în realitatea cotidiană. Sunt încântată de promptitudinea  informațiilor și de profesionalismul gazetarilor.
Jurnal de Rădăuţi: Să începem, stimată doamnă Carmen Pasat, prin a ne întoarce puţin în timp….Care sunt rădăcinile dumneavostră, de unde vine neamul dumneavoastră?
Carmen Pasat: Mă trag dintr-un neam cu care mă mândresc. Sunt născută în comuna Vulturesti, sat Valea –Glodului. Sat cu oameni minunați și harnici, de care încă mă simt legată datorită rădăcinilor adânci. Din păcate, tot mai puține rude regăsesc în satul din care am plecat de peste 55 de ani.
Jurnal de Rădăuţi: Cum a fost copilăria micuţei Carmen? Ce v-a rămas în minte şi în suflet din frumuseţea, complexitatea anilor de început ai dumnevoastră?
Carmen Pasat: Copilăria mea a fost diferită de a multor copii. Am fost trei frați. După divorțul părinților, eu am rămas cu tatăl meu în sat, iar cei doi frați au fost încredințați mamei noastre și au plecat la bunicii din Fălticeni. Îmi amintesc de bunicul matern, învățătorul Vasile Diaconescu, cu care am avut afinități până am terminat liceul, a vrut să fiu învățătoare ca și dansul.
Jurnal de Rădăuţi: Şcoala, studiile….unde v-a dus viaţa?
Carmen Pasat: În 1964 am plecat din sat, deoarece tatăl meu voia să învăț la o școală orășenească. Meseria lui de croitor l-a ajutat să-și găsească și un serviciu. În scurt timp s-a recăsătorit și pot spune că am avut o copilărie frumoasă, fără lipsuri, sau evenimente neplăcute. Am învățat la școala din Pașcani cei opt ani dinaintea liceului. Am scris în clasa a 2-a prima mea poezie:
Școala din Pașcani,
cartierul Fântânele,
Cu flori în curte și lalele,
Nu te voi uită nici peste ani
Când voi pleca eu din Pașcani,
La o școală superioară
Să devin și eu o profesoară!
Jurnal de Rădăuţi: Anii de dascăl, la Paşcani… De ce la Paşcani?
Carmen Pasat: Era o ambiție și o dorință de a mă întoarce în oraș să fiu învățător. Având media mare și buletin de Pașcani, am primit repartiție guvernamentală. Mi-am împlinit astfel visul.
Jurnal de Rădăuţi: Cum s-a produs apropierea de minunata slovă, de poezie? Povestiţi-ne vă rugăm de începuturile literare.
Carmen Pasat: În liceul Pedagogic ,,Vasile Lupu’’ Iași exista Cercul de Limba română. Acolo am început să îmi dezvolt talentul și să public în revista școlii ,,Învățătorul’’. După anii de liceu, am publicat mai puțin poezie,  dar am fost autor al multor articole în revistele de specialitate și am publicat cărți in domeniul psiho-pedagogic.
Jurnal de Rădăuţi: Vă spunem că scriitoarea Carmen Pasat, membru al Ligii Scriitorilor din Romania are un CV impresionant de bogat şi-l vom afişa, la final pentru a observa ce înseamnă trăirile, zbaterile poetului, scriitorului în clepsidra uneori îngustă, numită viaţă. Care este autorul dumneavoastră preferat în poezie, în proză?
Carmen Pasat: Îl iubesc pe Nichita Stănescu. Dar deopotrivă îi pe iubesc Blaga și Sorescu, Tagore și Kipling. În proză Caragiale mă relaxează, Creangă mă instruiește, Rebreanu mă fascinează, iar Sadoveanu îmi îmbogățește imaginația poetică!
Jurnal de Rădăuţi: Ce a însemnat poezia, scrisul pe lângă profesia nobilă care aţi practicat-o?
Carmen Pasat: A însemnat pasiune! Pasiunea acea care ajunge aproape viciu! Nu poți trăi fără să scrii. Și nu numai poezie. Iubesc proza scurtă .
Jurnal de Rădăuţi: Care carte, care premiu vă sunt cele mai dragi, mai aproape de suflet?
Carmen Pasat: Îmi iubesc toate realizările și sunt mândră că pot lăsa ceva în urmă. După 42 de ani în carieră didactică, am vrut să las tuturor generațiilor un semn că am trecut prin viață lor. Am mulți admiratori ai scrierilor mele. Ce poate fi mai frumos?
Jurnal de Rădăuţi: Rătăciri şi Alint….melodii ale compozitorului Sabin Păuţa pe versurile poetei Carmen Pasat. Povestiţi-ne, vă rugăm
Carmen Pasat: Marele maestru Sabin Păuța m-a contactat după ce a citit poeziile mele. Mi-a spus că, citind, are deja melodiile trimise instantaneu de divinitate. M-a întrebat dacă sunt de acord să scrie lieduri pe versurile mele. Bineînțeles că am acceptat, ca pe o mare onoare! A scris trei lieduri anul trecut, cu care au participat concurenții unui festival ca probă obligatorie. Apoi aceste cântece au fost introduse în manualele de muzică din Liceele de muzică din toată țara. Anul acesta, domnul  Păuța a mai adăugat încă două minunate compoziții. Și sper că, între noi colaborarea să nu se oprească aici.
Jurnal de Rădăuţi: Definiţi vă rugăm, citatul : ,,Arcuieşte-ţi iubirea după sufletul meu!”
Carmen Pasat: Este unul din aforismele mele dragi. Cine mă cunoaște, cine mă înțelege, își va arăta prețuirea și iubirea deschis, sincer și curat așa cum e și sufletul meu.
Jurnal de Rădăuţi: La final, ne puteţi spune ce proiecte are în viitorul apropiat, scriitorul Carmen Pasat? Transmiteţi un gând, la mijloc de Gerar, de zi eminesciană, cititorilor Jurnal de Rădăuţi, tuturor cititorilor şi admiratorilor dumneavoastră, printre care se numără şi subsemnatul
Carmen Pasat: O! Dacă mă ține Dumnezeu sănătoasă, cât de curând voi edita o carte de aforisme, concluzionând în ele experiența mea de viață. Am în lucru o carte de proză scurtă intitulată ,, Turiști prin viață’’, o carte pentru cei mici și până la sfârșitul anului, sper să pot scoate și o carte cu poezie cu influență japoneză cu haikuri, tanka, senryu.
Jurnal de Rădăuţi: Vă mulţumim frumos că ne-aţi împărtăşit cu frânturi din sufletul  dumneavoastră frumos. Vă dorim multă sănătate şi succes în activitatea literară!
Carmen Pasat: Vă mulțumesc pentru bunăvoința de a mă contacta și transmit din adâncul sufletului cititorilor Jurnalului de Rădăuți urări de sănătate și bucurie în casele și familiile lor! Şi pentru că sărbătorim poetul neamului în aceasta perioadă, va voi expune o poezie închinată acestuia:
Tu, Eminescu!
Tu eşti lumina lunii
eşti iubirea veşnică
eşti versul doinei
eşti lacul codrilor
eşti scutul istoriei
eşti depăşirea graniţei
eşti parte a universului
eşti curgerea veşniciei
eşti floarea albastră
eşti teiul Copoului
eşti frumuseţea îngerilor
eşti spiritual poeziei.
Tu eşti Luceafărul
şi nemurirea
neamului nostru!
                   Pentru Jurnal de Rădăuţi a consemnat, Iulian Iustin Melinte

 

  C.V.-ul literar al scriitoarei Carmen Pasat
An debut 1972 (poezie)
– a publicat poezii în 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977 în revista ,,Învăţătorul’’ a Liceului Pedagogic ,,V.Lupu’’ Iaşi
– Va publica, începand cu 2002, o serie de lucrări cu tematică pedagogică: ,,Exercitii- joc de aplicare a tehnicilor plastice in educatia vizuala’’
 1. ,, Serbarea scoalara- Mijloc de formare a capacitatilor muzicale’’ -coautor
 2. ,,Coloram!Numaram! Ne jucam!Invatam’’
 3. ,,Alfabetul copiilor isteti’’,
 4. ,,Mic dictionar de istorie’’,
 5. ,,Expresii si locutiuni uzuale ale limbii romane’’
 6. ,,Influenta alcoolismului parintilor asupra educatiei copiilor in mediul rural’’-coautor
 7. Culegere matematica clasa aII-a- editura Pim
– În 2008, a început colaborarea cu ziarul ,,Orizontul’’ Paşcani, publicând texte cu tematică diversă.
– În 2009 a publicat volumul de proză scurtă ,,În spatele tăcerii’’ Ed. Moldopress.
– Din 2010 şi până în prezent a continuat publicarea scrierilor în revistele: ,,Incursiuni Moldave’’, ,,Surâsul Bucovinei, ,,Moldova Literara’’
– Din 2013 publică în diverse grupuri literare online, proză și poezie.
– Vicepreşedinte al Cenaclului Literar ,,Vasile Alecsandri’’, Paşcani 2013-pâna in 2017
– În 2015  lansează volumul de versuri ,,Scantei de gand’’, editura Pim, Iași.
– Publică în Antologia ,,Surasuri inlacrimate’’ editura Vital Prevent Edit, Dolj.
– Publica in revista ,,Dor de Dor’’ nr 112, editura Argesul Liber, Pitesti.
– În 2016, scrie prefață volumului de debut ,,Scintilatii’’ al poetului Radu Iorgulescu, editura Pim, Iași.
 Este colaborator si al Televiziunii locale, realizand emisiunea ,,Cine citeste, stie’’In care sunt prezentate noutati editoriale .
– În 2017 lansează volumul ,, Urme de suflet’’ editura Pim
– În 2017 scrie o prefață a volumului de versuri pentru copii ,,Motanul încălțat cu flori” autor Marin Moscu.
– În 2017 și 2018, publică versuri tip haiku, tanka, seyru, în revista ,,Dincolo de retină’’ nr.1 și nr 2, 3.
– În 2018, alături de alți autori publică prima Tanrenga în limba română, editura,, Izvorul Cuvântului’’.
– Publica in Antologia ,,Scriitori in sarbatori’’ apartinand Starpress, editura Olimpias.
– Publica in volumul ,, Traiectorii Fragile’’ antologie de Gogiohka, cu traducere in limba engleza, volum care a obtinut premiul I la concursul de creatii in Japonia,editura Grinta, Cluj-Napoca.
– Publica in Antologia ,,Vina Zilnica a Frumusetii’’ Editura Art Creativ
– În 2018, publică în revista de educație,cultură și civilizație „Anotimpurile EXPRESIEI IDEII” nr. 10 si 11.
– În 2018 publica in Antologia ,,Abisale trairi’’ Ed Pim, Iasi
-În 2018, pubica in antologia ,,Poeme pe o frunza’’ poeme haiku, editura Art Creativ.
– În 2018, pubica in revista ,,Dincolo de retina’’/haiku, editura Izvorul Cuvantului
– In 2018, publica in Revista ,,Banchetul’’ numerele: 28,29,30, 31,32,33 2018, 34 ,2019
– Publica in revista Ligii Scriitorilor ,,Agora’’ nr 36/aug 2018
– In 2018, publica in Volumul aniversar ,,Caruselul cu simfonii tinere’’ editura Art Creativ
– În 2018, lanseaza volumul ,,Șoapta luminii’’ editura Pim
In 2018, publica in antologia TRAIECTORII FRAGILE GOGYOHKA, editie bilingvă, editura Ginta Cluj-Napoca
– In 2019 publica in volumul ,,Identitati’’’ Antologie a aforismului romanesc, editura Art Creativ
– In 2019 publica in volumul antologic  ,,Rochii de Zapada’’ editura Art Creativ
– In 2019 obtine PREMIUL ARHIVA LITERARĂ (cu poezia ,, Și mai știu… ’’ locul 5.)in cadrul FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL,, CAMPIONATUL EUROPEAN de POEZIE, 2019’’
– In 2019  publica in  revista  ,,Moldova literara’’ a Ligii Scriitorilor din Romania (martie)
– In 2019  publica in  revista  ,,Banchetul’’ poezii si poezie nipona nr 40, 41, 42( Iunie)
– In 2019  publica in antologia de proza contemporana ,,Dincolo de Venus”editura Art Creativ
Premiul de excelenta in cadrul FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL ,, CAMPIONATUL MONDIAL de POEZIE, 2019 !
 • In 2019 publica in  revista  ,,Moldova literara’’ a Ligii Scriitorilor din Romania (septembrie)
 • In 2019 publica in  revista  ,,Banchetul’’ poezii si poezie nipona nr 43, 44, 45( sept)
 • In 2019 publica in  antologia Literatura Din Călimară, volumul 4,editura Alma, Craiova
 • In 2019 publica in revista revista ,,Dincolo de retina’’/haiku, editura Izvorul Cuvantului
 • In 2019 publica in  volumul  aniversar DARE DE SEAMĂ , editura Art Creativ, Bucuresti
 • In 2019 scrie prefața volumului de debut ,,Obsesia Luminii’’ a dnei Oana Togan, editura Pim, Iasi
 • In 2019 publica in  volumul  aniversar ,,Monitorul de Poezie, editura Art Creativ, Bucuresti
 • In 2019, nov. lanseaza volumul ,, Vartej de gand’’ editura Pim, Iasi
 • In 2019 scrie prefața volumului de debut ,,Cand ingerii vorbesc’’ al Roxanei Elena Bejan, editura Berg.ro, Bucuresti
 • Premiul de merit poetic, obtinut la Concursul Internaţional MONITORIADA 2019
 • In 2019 publica in  revista romano-canadiana ,,Poezii pentru sufletul meu’’ editata România de Print Expert și în Canada de Hyegrafix Design & Print .
 • 9 ian 2020 a obtinut un valoros premiu in cadrul concursului „Crăciun și un Nou An ecumenic’’ Badefols d ‘ Ans, Dordogne Franța.
 • – Membru al Ligii Scriitorilor din Romania.

Sursa C.V.-ului este scriitoarea Carmen Pasat. Vă mulţumim!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here