Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Cum poate bine ştiţi din materialul anterior, consacrat studentului român Daniel Prelipcean, acesta a fost ales în cadrul Galei LSRS de la Palatul Parlamentului, cel mai bun student român al anului în străinătate.
Vă reamintim că Daniel Prelipcean este absolvent în anul 2015 al prestigiosului liceu rădăuţean Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, după care a urmat Facultatea de Fizică – Matematică, de la Universitatea Jacobs din Bremen, Germania.
L-am rugat pe dragul nostru concitadin merituos să acorde Jurnalului de Rădăuţi, un scurt interviu :
 1. Daniel, felicitări din partea Jurnalului de Rădăuţi, a întregii comunităţi rădăuţene. Ce ai simţit când ţi-ai auzit pronunțat numele?
Fericire. Ca fizician, îmi dedic studiului măsurii lucrurilor și pentru viața noastra umană mi-am dat seama că ocaua potrivită este: fericirea. Am simțit că toată fericirea pe care sper că am împărtășit-o în ultimii ani mi s-a întors. Cu greu m-am abținut să nu-i îmbrățișez pe toți cei de acolo, pe drăguții și drăguțele mele. 
  1. Ce înseamnă pentru tine #creatorideviitor?
A fost printre primele mele „acțiuni” de pionierat, să le zicem. De-a lungul educației mele am avut norocul să particip la multe tabere pentru elevi sau activități de voluntariat, unele chiar la prima lor ediție. Acum, toate cele de care îmi amintesc cu drag sunt o atracție pentru tinerii acestei țări, și le recomand tuturor elevilor și liceenilor să înceapă căutarea de astfel de activități, cu un simplu “search pe google”. Autoinformarea este probabil cea mai puternică armă de care dispunem.
În particular, #creatorideviitor (și #championsunited) este o tabără unde tineri excelenți în diverse domenii (precum cel academic, social, sportiv) se întâlnesc și își imaginează cum arată orașul viitorului, și cum ei îl pot crea!
  1. Cum vezi de departe viitorul acestei ţări, raportat la tinerii de astăzi, colegi sau studenţi ca şi tine?
România are un potențial extraordinar, oameni capabili de performanță și resursele necesare chiar aici. Îmi pare nespus de rău că societatea românească este încă foarte reticentă la schimbare și profund conservatoare, fie că este vorba de religie centralizată sau alți factori. Umila mea părere este că tinerii au nevoie de libertate ca de aer; iar odată cu dezvoltarea lor vine și dezvoltarea țării.
Atunci când tinerii simt că nu se pot dezvolta, vor încerca să evadeze. Dacă în trecutul României asta nu era o opțiune, acum este una de care profită din ce în ce mai multe persoane. Acesta a fost și cazul meu: eu nu am pornit de acasă cu ideea de a pleca cât mai departe, nici acum nu gândesc așa. Din păcate, atunci când am început căutarea unei universități în țară, au apărut argumente peste argumente care m-au făcut să-mi îndrept privirile spre străinătate.
Viitorul României este pentru mine unul încețoșat. Este posibil ca să se producă o conștientizare în masă a celor rămași în țară că schimbarea este ceva benefic și natural, deși nu văd cum s-ar întâmpla, nu atât timp cât cei plecați sunt îndepărtați de țară și portretizați negativ, în loc să fie chemați înapoi acasă.
4.Ce planuri ai pentru viitor?
Pe termen scurt, să mă întorc cât mai repede la muncă. Cât am stat noi de vorbă, alții mi-au luat fața, iar acum trebuie să recuperez. Și le sugerez tuturor care au luat o pauză ca să citească articolul să se întoarcă și ei la lucru, iar cei care nu au să-și caute. 
Pe termen lung, nu mă simt capabil să răspund foarte explicit. Doresc să ajut la progresul umanității cum pot eu cel mai bine, momentan prin știință, cred. Urmează să îmi scriu lucrarea de master la CERN pentru un an, apoi să fac un schimb de experiență pe un semestru în Osaka, Japonia. După aceea mă gândesc la un doctorat în același domeniu al fizicii particulelor elementare, însă dacă mă întrebați unde, nu am nici cea mai mică idee încotro va bate vântul. 
  1. Transmite un gând la început de an, foştilor tăi dascăli, colegi şi de ce nu rădăuţenilor
Mi-aș dori din toată inima ca toți să înțeleagă că știința e un mod de gândire, pe care oricine poate să îl dobândească. Iar cu acest mod de gândire, începi să iei decizii mai bune, atât în viața personală, cât și în comunitate.
Dascălilor mei le mulțumesc din toată inima, pentru că mi-au oferit probabil mult mai mult decât și-au imaginat: libertatea de a face ceea ce-mi place, în fiecare domeniu în care mi-au predat. Cel mai mult îi mulțumesc doamnei profesoare Mirela Chelba, care m-a crescut din clasa a VI-a până am absolvit liceul, și care mi-a predat cea mai importantă lecție pentru un om de știință: ca să înveți ceva nou trebuie întâi să-ți admiți că nu știi.
Pe colegii mei îi invit să lucrăm împreună la orice proiect posibil, unde eu m-aș pricepe și nu numai.
Drăguțelor și drăguților mei din Rădăuți, le voi transmite gândul meu favorit: „Dacă vei călca pe urmele celor dinaintea ta, nu îi vei întrece niciodată.”

 

– Jurnal de Rădăuţi : Mulţumim frumos pentru că ai răspuns întrebărilor noastre!

– Daniel Prelipcean : Cu multă plăcere!

Iulian Iustin Melinte

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here