Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Ultimele zile de vacanţă. Copiii încă nu se gândeau la şcoală, în ultimele zile de vacanţă. Doar părinţii se uitau la banii puşi deoparte pentru rechizite, pentru un ghiozdan nou. Chiar dacă şcoala nu a fost renovată, WC-ul tot în curte, măcar ei, copiii să fie îmbrăcaţi frumos, căci începe un nou an şcolar. Aşa gândesc cei mai mulţi dintre părinţi, foşti elevi cândva la rându-le.
În timp ce se juca cu alţi copii, pe la sfârşitul lunii august, Adrian Constantin Nimițan din comuna Ciprian Porumbescu, pe când se juca cu alţi copii a fost  împins de un tovarăş de joacă. Ca la joacă, aşa sunt copiii. A căzut pe spate dar  s-a şi înţepat într-un cui. Ah! O durere la spinare, o înţepătură ascuţită..te opreşti puţin şi nu o iei în seamă. Joaca, e mai importantă. A doua zi, Adrian în vârstă de 11 ani, i se plânge mamei că nu se simte bine. Cei doi se deplasează la  Spitalul Județean Suceava, pentru investigaţii medicale. Aici, copilul a fost supus unor controale medicale după care a fost lăsat să plece acasă, medicii concluzionând că nu are nimic grav. Atenţie, nici copilul şi nici mama acestuia nu spun nimic medicilor de cuiul în care a călcat Adrian. ( Aşa vor spune medicii de la UPU ).
Mama minorului mort, va declara : „Am fost cu băiatul la spital, i-au făcut analize și au zis că nu are nimic. Mi-au dat o rețetă și ne-au trimis acasă.”
Din păcate, Adrian Constantin Nimițan a decedat la doar 11 ani. De ce? Ignoranţa mamei ? Superficialitatea cadrelor medicale? Sunt doar întrebări. Reprezentaqnţii Spitalului Judeţean se disculpă şi declară că mama copilului decedat, nu le-ar fi spus că Adrian a călcat într-un cui.  „Mama nu a declarat niciodată, nici nu a știut de înțepătura pacientului din talpă. El a fost internat pentru contuzie coloană lombară și contuzie cervicală.”, a spus directorul medical Mircea Macovei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, concluzionând că nu poate fi vorba de vreo neglijenţă a medicilor.
Acum, mama copilului decedat, din cauza tetanosului Elena Nimiţan se revoltă spunând : „Băiatul a fost internat marți, iar vaccinul a ajuns miercuri. A fost vaccinat, însă starea sa de sănătate nu s-a ameliorat, ci din contră s-a înrăutățit. Am țipat și am cerut ajutorul medicilor, însă am fost dată afară din spital, spunându-mi-se că nu se mai poate face nimic pentru el”, ne-a mai povestit Elena Nimițan.
Una peste alta, copilul a murit şi durerea şi-a făcut loc în familia Nimiţan. Nici un proces, nici o decizie nu-l va mai aduce înapoi pe copil, care astăzi ar fi mers la şcoală. Cu hăinuţe şi ghiozdan nou.
Ce este tetanosul ?
Tetanosul este o boala infectioasa acuta, necontagioasa, cauzata de bacilul anaerob Clostridium tetani. Determina o afectare neurologica caracterizata de tonus muscular crescut si spasme musculare, cauzate de tetanospasmina, o toxina eliberata de Clostridium tetani. Tetanosul poate aparea la orice varsta, distingandu-se forme clinice: generalizate, localizate sau neonatale. Boala este deosebit de grava la nou-nascuti (tetanos neonatal).
Infectia apare sporadic si afecteaza de obicei persoane neimunizate sau partial imunizate, fiind mai frecventa in zonele rurale, unde se cultiva solul si in anotimpul cald.
Debut (dupa 3-20 zile de incubatie): apare durere surda, senzatie de arsura, sensibilitate la frig si parestezii la nivelul unei plagi aparent vindecate sau pe cale de vindecare (plaga necicatrizata devine uscata, cu oprire a granularii), urmate de fibrilatii musculare si chiar contracturi ale grupurilor musculare perilezionale (fenomene usor atenuate la unii indivizi in cazul existentei unei profilaxii antitetanice insuficiente).

Perioada de stare propriu-zisa se caracterizeaza prin disfagie, iritabilitate, urmate rapid de hiperreflexivitate si aparitiea contracturilor musculare indolore ce pot produce rupturi musculare sau chiar fracturi osoase si sunt insotite de pierdere ponderala marcata prin consum mare de energie si imposibilitatea alimentatiei:
– contractura muschilor maseteri si pterigoidieni produce trismusul;
– contractura musculaturii fetei produce faciesul sardonic cu imobilitate, sprancene ridicate, risus sardonicus;
– contracturile generalizate produc atitudini particulare cunoscute sub numele de emprostotonus, opistotonus, ortotonus sau pleurostotonus;
– constienta bolnavului ramane prezenta, dar spasme ale glotei sau ale muschilor respiratori pot duce la crize de asfixie prin apnee si deces.

Tratamentul profilactic, urmareste 2 directii:
– tratament chirurgical corect al plagilor potential tetanigene
– asigurarea imunizarii antitetanice a populatiei.
Tratamentul curativ:
– toaleta corespunzatoare si lasare deschisa a plagii
– la care se adauga imunizarea activa si/sau pasiva (in functie de starea de imunitate prezenta stabilita printr-o anamneză riguroasa)
– antibioticoterapie ( penicilina Gin doze mari timp de 7-10 zile)
– reechilibrare hidroelectrolitică si metabolica. – Sfatul medicului.ro

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here