Punct de prim ajutor. Fii salvator!” este un program ce privește educarea populației și dotare a spațiilor publice și comerciale cu echipamente avansate de asistență medicală de urgență care urmează să fie implementat în viitorul apropiat în toate magazinele LIDL, din țară.
Au hotărât acest lucru, Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul LIDL România și al Fundației pentru SMURD . Proiectul care va purta titlul “Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, va consta în acordarea primului ajutor în situații de urgență, dotarea unor spații publice intens tranzitate cu un tip de echipament  performant, care, prin tehnica avansată folosită, devine un punct de prim ajutor, menit să salveze populația în  situații de urgență, până la sosirea echipajelor medicale SMURD sau a Serviciilor de Ambulanță.

Ce conține acest Punct de Prim Ajutor? Din start, are încorporat un defibrilator automatic, un pulsoximetru care poate măsura pulsul pacientului și a saturației de oxigen din sânge, mai are un aparat de electrocardiogramă plus o sursă de oxigen. Interesant este faptul că odată mutat din locul unde a fost amplasat prima oară, aparatul apelează automat numărul de urgență 112, semnalând faptul că este folosit . Aparatul dispune de un echipament care poate acorda primul ajutor și poate fi folosit, în caz de nevoie, de persoane cu o minimă pregătire sanitară dar și în baza indicațiilor date de aparat ori de persoana din Dispecerat. La nivel național se vor instala aceste aparate, în 370 de locații din care 105 prin București, 12 în Iași, tot atâtea în Timișoara, Cluj și Constanța, 10 în Oradea, Sibiu și Târgu Mureș, restul vor fi amplasate în toate magazinele LIDL, din țară. Deci și la noi în județ
Prima etapă în acest demers va începe în noiembrie 2019 prin instalarea a 40 de echipamente medicale în București. Din care, 27 vor fi distribuite în cele mai aglomerate spații publice, adică stații de metrou, gări,  și alte locații pretabile la aglomerații pe baza statisticilor din ultimii ani.

“Acest proiect este vital pentru dezvoltarea viitoare a sistemului integrat de intervenţie în situaţii de urgenţă. Prin dotarea locurilor publice, dar şi a spaţiilor comerciale cu echipamente avansate de asistenţă medicală de urgenţă, cetaţenii pot sprijini sistemul de urgenţe în locurile foarte aglomerate din oraş, clădirile publice sau unele spaţii comerciale. Pot face aceasta utilizând acest echipament medical avansat, care îi permite cetăţeanului să intervină, fără a exista riscul de a greşi, aflându-se în permanenţă în contact cu dispeceratul de urgenţă şi alertând, încă de la început, echipajele medicale, ce pot oferi suport avansat. Prezenţa acestui echipament avansat în locuri aflate la îndemâna populaţiei şi folosit de către oamenii obișnuiţi este foarte importantă, având în vedere că odată cu fiecare minut pierdut șansele de supraviețuire scad cu 10% în cazul neacordării primului ajutor în situaţii de stop cardio-respirator. Apreciem implicarea companiilor private în astfel de demersuri și lunga colaborare cu Lidl România și invităm și alte companii să se alăture demersului nostru de a găsi soluții pentru a salva vieți,” a declarat dr. Raed Arafat, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Un lucru bun. Așteptăm instalarea lor. Succes!

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here