Prin luna decembrie 2007, când mai toată lumea alerga după brazi, care cu etichetă, care tăiați pe șestache, de prin munții patriei, ziarele vuiau despre masive arestări printre contrabandiștii de țigări, din zona Vicov, Brodina printre care se aflau și cinci agenţi de poliție din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicov, Adrian Tipa (23 de ani), din Gura Humorului, Octavian Calancea (25 de ani), din Vicovu de Sus, Mihai Gabriel Fodor (28 de ani), din Bursuceni –Vereşti, Alexandru Ursan (23 de ani), din municipiul Suceava, şi   Petru Marocico (38 de ani), zis „Zaridon”, din Ulma, se mai afla şi unul dintre lucrătorii vamali de la Biroul Vamal Dorneşti, Viorel Dragoş Gâză (31 de ani), din municipiul Rădăuţi. Presa din județ, televiziunea națională dădeau informații la cald cu distrugerea unei mari rețele de traficanți de țigări de contrabandă. Aceștia au fost băgați după gratii sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi abuz în serviciu în formă calificată. Iar polițiștii de frontieră au fost acuzați de către anchetatori că i-ar fi sprijinit pe contrabandişti să aducă din Ucraina pe teritoriu românesc, de la începutul acestui an, cantităţi impresionante de ţigări, marfa fiind introdusă atât prin punctele de trecere a frontierei Ulma şi Vicov, cât şi peste frontiera verde.
Au urmat ore, clipe lungi în care cei cinci polițiști de frontieră se uitau unul la celălat mirați, nefolosind cuvinte în plus. Se gândeau la ce vor zice lumea, părinții, vecinii….– Ai auzit, uăi? A lu” cutare e la pârnaie, l-o închis…păi da..de aia s-o angajat în poliție . Printre ei, violatori, cuțitari, care îi priveau cu coada ochiului pe cei care nu cu puțină vreme în urmă purtau haina statului, dând amenzi în numele statului. Se fereau să se vadă că plâng și o făceau pe ascuns, noaptea sub pătura când se sforțau să-și aducă aminte de rugăciunile din copilărie. Și se rugau.
După 5 zile de arest Octavian Calancea și Mihai Gabriel Fodor au fost eliberați. Recursurile făcute de ei la Curtea de Apel Suceava, au fost acceptate. Ceilalți, foști polițiști (toți au fost suspendați din funcție cât au stat după gratii ) au rămas încă 90 de zile, în arest.
Mă voi referi în acest material, doar la  Octavian Calancea și Mihai Gabriel Fodor, veți vedea de ce. Astăzi, doar Octavian Calancea și Adrian Tipa au mai rămas în poliția de frontieră.
Mihai Gabriel Fodor după o vreme și-a dat demisia din poliția de frontieră iar Octavian Calancea după ce a stat câteva zile în concediu medical, s-a reîntors la servici. A fost mutat la Sectorul Izvoarele Sucevei, sub pleoapa norilor. A început să fie umilit de unii ofițeri, făcut pe ascuns în fel și chip de unii camarazi, trimis în misiune fără armă, doar cu un baston. Octavian Calangea, agentul de poliție Octavian Calancea nu mai era omul de altă dată, jovial, senin în privire. Mereu se gândea de ce nu se pune în aplicare prezumția de nevinovăție ? De ce se poartă lumea cu mine ca și cum aș fi un criminal? De ce foștii prieteni, mă ocolesc? De ce mă judecă lumea fără a ști adevărul? De ce? Agentul nu cerșea mila nimănui, își făcea treaba cuviincios călcând apăsat cu ceilalți camarazi, noaptea prin zăpezile groase, cum numai muntele știe să-și tragă spre a-i înveli Înaltul. Mai veneau în control de la eșaloanele superioare, cadre citite, cu cefe groase, cu ținuta spilcuită privind peste capetele tuturor, întrebând…-Unde-i contrabandistul?
Nopți nedormite, umilințe, plânsul părinților, geamătul iernii pe sub gulerul subțire al zilelor care treceau greu. Venea ziua soldei…diminuate drastic. Gazda trebuie plătită, navetă, mâncare, țigări…și cam atât. Cât poți mânca în gerul iernii, sau chiar în arșița verii salam, conserve de pește ori carne? Jena de a împrumuta bani știind că într-o zi va trebui să-i restitui, rușinea înflorită în obraji când la semnatul unor documente i se atrăgea atenția …Cei puși la dispoziție, nu au voie să semneze. Lumea e rea….lumea e bună, se mințea Octavian. Și iar urca în munți vreo 24 de ore, să plângă acolo unde doar ciutele, doar brazii și vântul te pot înțelege. Agentul de poliție, nu s-a lăsat…nu a demisionat. Uite așa, gândea, veni-va ziua când se face dreptate, eu așa cred! Și a trecut timpul, au trecut și anotimpurile și s-a învățat cu mersul democrației, a justiției noastre oarbe. A cunoscut o copchilă…frumoasă și delicată. Îmi povestea de ea, ca despre un Om care-l înțelege..dar  totuși se temea..Că na..temerile-s umane.
2007, 2008, 2009…..2017, 2018, 2019…..Câți ani să stai așa cu chemări la DIICOT, infractor fără judecată, cu nesiguranța deasupra capului, cu o sabie din arsenalul lui Damocles? În 2018, Octavian Calancea s-a căsătorit și l-am văzut zâmbind. Era fericit. Doamne, ce mult înseamnă să ai o familie! Îmi spunea că s-a învățat așa, să ducă pe picioare rănile, petele puse de alții în obrajii lui, fragili și roșii. Mai visează uneori frânturi, secvențe din timpul cât a stat în frigul arestului…da, 5 zile ca 5 ani…
Acum, în dimineața asta a răsărit soarele pe strada vieții lui. A primit docomentul…Cum care? Docomentul coane, scrie negru pe alb.
DIICOT a dispus clasarea dosarelor numiților Fodor Mihai Gabriel și Calancea Octavian. Doar celor doi s-a dispus clasarea dosarelor.

 

Acum pleca la Suceava. Mai senin în privire și mai încrezător. Se uită pe geamul trenului Siemens Desiro „Săgeata albastră” și parcă e o altă natură în juru-i. Acum se va adresa instanței pentru clasarea  dosarului. Conform Statutului Polițistului, L360/2002 modificată, trebuie să primească ceea ce i s-a reținut…..dar onoarea?
Nu susțin hoția, contrabanda, furăciunea dar nu e normal să-l cataloghez pe un om, înainte de a i se dovedi vinovăția. Lumea s-a înrăit peste poate și am devenit toți niște judecători neplătiți. Să moară capra vecinului și să aruncăm cu pietre.
Și câte nopți nedormite, câte lacrimi neștiute, câte rugi…..Doamne, mulțumesc pentru Crucea ce dat mi-a fost s-o port și mulțumesc Doamne că încă am spatele drept. Și drept, voi rămâne ca să pot ajunge să aprind Luna, ca pe o candelă, în fiecare amurg.

 

Iulian Iustin Melinte, Rădăuți

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here