Mii de oameni s-au adunat și anul acesta la Bucșoaia – Frasin, pentru a participa la cea de-a XI-a ediție a Horei Bucovinei. Localnici, bucovineni, gospodari de prin cotloanele Obcinilor, turiști veniți chiar din America, Germania, Austria s-au bucurat de o atmosferă, o vreme frumoasă care le-au umplut sufletele. În fruntea celor de acolo, s-a aflat și Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur îmbrăcat într-un frumos costum popular bucovinean, Primarul Sucevei, alte oficialități care au pus umărul la organizarea acestui eveniment. Sute de artiști s-au perindat pe scenă, artiști din țară și chiar din Republica Moldova.
Președintele C. J. Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că intenționează să lanseze încă două proiecte pentru scoaterea de sub obrocul lăzilor de zestre ale sufletului românesc și anume : ”Fă nunta în Bucovina” și ”Ai verde în Bucovina”. Cum bine știm până acum au fost lansate programele :  Hai în Bucovina, Zestrea Bucovinei, Paștele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Întâlniri Bucovinene, Gustă din Bucovina, Hora Bucovinei.
Programul a fost pe cât de încărcat pe atât de variat :
  • Sâmbătă 18 mai : Au evoluat , ansambluri, grupuri folclorice precum ”Bunținți” din Mihoveni, ”Ciobănașul” din Rădăuți, ”Cetina” din Vama, ”Frasin” din Frasin, ”Mănăstirenii” din Mînăstirea Humorului, Balada Humorului din Gura Humorului precum și soliști vocali: Măriuța Vlad, Larisa Țugui, Sabin Afilipoaie, Antonia Manoilă, Răzvan Ciobanu, Diana Big, Bianca Hrișcă, Alrexandra Burlacu, Alexandra Negru, Sebastian Galan, Patricia Aniculăiesei, Alexandru Sahlean, Emilia Solovăstru, Cornelia Ștefan, Iulia Rusu, Cătălin Ciobanu, Ilinca Stigleț, Mihaela Florea, Emilia Frumușanu;
  • Duminică 19 mai : Programul a început cu grupurile folclorice ”Noițele” din Bogdănești și ”Dor” din Moara, și a continuat cu reprezentația fanfarei de la Liteni și gospodarii din Sadova, Mănăstirea Humorului, Poiana Micului, Bilca, Fundu Moldovei, Vama, Frătăuții Noi, Cacica, Botoșana, Mălini, Dolheștii Mici, Siret, Berchișești, Ostra, și Cornu Luncii. După ce toată lumea s-a strâns într-o mare horă, pe scenă au evoluat Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”, Ansamblul Etnofolcloric ”Plăieșii” din Chișinău, Grupul folcloric ”Dănțăușii” din Groși – Maramureș, Ansamblul folcloric ”Arcanul” din Fundu Moldovei, formațiile de dansuri ”Dor Bucovinean” din Botoșana și ”Kolomeika” din Siret, Ansamblul polonez ”Mica Poiană” din Poiana Micului, grupurile folcorice ”Altița” din Bilca și ”Obcina Stânișoarei din Mălini, Ansamblul ”Pădurețul” din Cacica, Arcanul bătrânesc din Frătăuții Noi, ”Străjerii” din Dolheștii Mici, ”Dor străbun” din Bilca, Ansamblul din Frasin.
Iată dragi prieteni cum după muncă, în sufletul bucovineanului răsare dorința de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate și cum o face românul decât cântând și dănțuind.
Foto : Discover Bucovina ( FB )

P.S. – Ca o notă de amuzament: O doamnă profesoară venită de peste Ocean, se mira mereu bucurându-se : ,,Wowwww..minunat ! Cât de frumos ! Și culmea, toți ( oamenii de acolo ) sunt albi”

Iulian Iustin Melinte, Rădăuți

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here