Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Deși vremea pare să nu țină cu noi, s-au anunțat din nou ploi în Bucovina, credincioșii s-au adunat și se adună, sub pleoapa Putnei, sub aripa mănăstirilor pentru a aduce slavă Celui Înviat.
Iată programul sărbătoririi Sfântului Ierarh Iacob Putneanul :
Marți, 14 mai
  • ora 9.00 – așezarea raclei cu moaștele Sf. Iacob Putneanul spre închinare în baldachinul de lângă biserica voievodală
  • ora 18.00 – slujba Privegherii
Miercuri, 15 mai
  • ora 8.30 – sosirea la mănăstire a pelerinilor din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului
  • ora 9.30 – Sfânta Liturghie Arhierească.
    Vor sluji: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
  • ora 18.30 – așezarea raclei cu moaștele Sf. Iacob Putneanul în Paraclisul Sf. Apostoli Petru și Pavel
,,Sfântul Iacob s-a născut la 20 ianuarie 1719 într-o familie dreptcredincioasă din Bucovina. Crescând în duhul adevăratei evlavii, la numai 12 ani a intrat în viaţa monahală. Formarea sa duhovnicească este legată de obştea Mănăstirii Putna și a Sihăstriei Putnei, dar şi de Mitropolitul Antonie al Moldovei (1730-1740), al cărui ucenic a fost (acelaşi mitropolit care, în Kiev, l-a convins pe viitorul sfânt Paisie de la Neamț să vină în Moldova pentru a se forma duhovniceşte). Văzând părinții putneni pe acest tânăr cu înţelepciune de bătrân şi viaţă aleasă, l-au rânduit a fi hirotonit preot la numai 17 ani, apoi a fost ales egumen al Mănăstirii Putna la vârsta de 25 de ani. În anul 1745 a fost ales episcop de Rădăuţi, unde a tipărit un Liturghier slavo-român și a înfiinţat o şcoală pentru învăţarea limbilor slavonă, greacă și română. După doar cinci ani, vrednicia şi râvna sa au fost hotărâtoare pentru mutarea sa în scaunul de mitropolit al Moldovei, la Iaşi. Între 1750 şi 1760 a desfăşurat o intensă activitate pastorală şi socială, promovând tiparul românesc şi veghind la traducerea de cărţi folositoare de suflet. Reuşind să deschidă o tipografie, în 10 ani a tipărit 15 cărţi de slujbă şi învăţătură în limba română, care s-au folosit în bisericile şi mănăstirile din toate ținuturile locuite de români……..Simțindu-și sfârșitul aproape, după Paștile anului 1778 a mers la Sihăstria Putnei şi a primit tunderea în marea schimă prin mâna duhovnicului său, Sfântul Cuvios Natan, luând numele de Eftimie. După patru zile, pe 15 mai 1778, a trecut cu pace la Hristos Domnul. A fost înmormântat în pridvorul mănăstirii sale de la Putna, ca nou ctitor al ei” ( Basilica.ro – Viața Sfântului Iacob Putneanul )
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here