Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Gata de luptă
Unii agenţi patogeni reuşesc să treacă de prima linie de apărare a organismului – pielea şi mucoasele – şi ajung în sânge şi în organe.
Când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar – o armată complexă formată din molecule specializate şi globule albe – este gata de luptă. Cu siguranţă, aţi observat sistemul imunitar în acţiune, de exemplu, atunci când aţi căzut şi v-aţi julit un genunchi. Prin rana respectivă probabil au intrat în corp impurităţi, bacterii sau virusuri; în decurs de numai câteva ore, zona afectată s-a înroşit şi s-a inflamat – semn că sistemul imunitar a reacţionat împotriva pericolului. Dar ce actori au intrat în lupta de apărare?

Antigenii, în rol de santinele

Primul şi cel mai important rol al sistemului imunitar este acela de a identifica ceea ce este şi ceea ce nu este străin. Cheia acestui proces sunt antigenii, structuri care acoperă suprafaţa fiecărei celule, fie că face parte din organism sau nu, şi care acţionează în chip de „carte de identitate” a celulei. Dacă celula aparţine organismului, cartea de identitate poartă mesajul „propriu” – cu alte cuvinte: „Aparţin corpului, nu mă atacaţi!” Dimpotrivă, dacă celula aparţine unui intrus, ca de pildă unei bacterii ajunse în corp, mesajul „gravat” pe cartea de identitate este „străin!”. Acesta este semnalul de atac transmis sistemului imunitar.

Continuarea pe jurnalspiritual.eu

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here