Mască individuală la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Piramida lui Keops – numită şi “Marea Piramidă din Giza (Gizeh)”, este una din Cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Deşi este cea mai veche minune, această piramidă egipteană este singura minune a lumii antice care s-a păstrat până în prezent. Construită în jurul anului 2.560 i.Hr., Piramida lui Keops a fost timp de peste 4.000 de ani cea mai înaltă construcţie din lume (mai exact, timp de 43 de secole, până când a fost construit Turnul Eiffel, în 1889).

Această piramidă celebră a fost construită de faraonul Kheops (Keops sau Cheops – cum era numit de către istoricul grec Herodot) sau Khufu (cum îl numeau vechii egipteni), pentru a-i servi drept mormânt.

Piramida lui Keops face parte din ansamblul celor 3 Mari Piramide de la Giza (Gizeh), alături de Piramida lui Kefren şi de Piramida lui Mikerinos. Platoul de la Gizeh – cel care găzduieşte aceste 3 piramide celebre – se află lângă capitala Egiptului, Cairo.

 

Marea Piramidă din Giza – minune arhitectonică

Herodot a primit de la preoţii egipteni detalii despre modul de construire a Piramidei lui Keops; istoricul grec precizează că pentru construirea Marii Piramide a lui Keops au lucrat echipe de câte 100.000 de oameni, timp de 20 de ani; pentru menţinerea unui ritm de muncă satisfăcător, echipele erau schimbate o dată la 3 luni; astfel obţinem un număr fantastic: 8 milioane de lucrători! Herodot mai dezvăluie şi faptul că mai întâi s-a făcut un drum pentru transportul materialelor, şi numai construcţia acestui drum a durat 10 ani!

Când a fost construită, Marea Piramidă a lui Keops avea o înălţime de 145,75 m, dar a pierdut 10 m din vârf de-a lungul timpului. După terminarea construcţiei, Marea Piramidă din Giza a fost acoperită cu blocuri de calcar enorme, pe care arhitecţii au înscris metodele lor de lucru; dar aceste inscripţii s-au şters de-a lungul timpului.

Piramida lui Keops a fost construită din peste 2 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind peste 2 tone. În ciuda masei lor enorme, blocurile erau aşezate cu o precizie uimitoare, iar rosturile se distingeau cu multă greutate cu ochiul liber. Blocurile şlefuite de la baza Piramidei lui Keops, fiecare cântărind 15 tone, sunt potrivite cu o precizie de o sutime de deget: între ele, nicio foaie de hârtie nu poate fi strecurată, decât cu multă greutate.

Citeste continuarea pe JurnalSpiritual.eu (revista online de dialog etic, estetic si religios)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here